Knjižničarska
nekonferencija
2024.

Tomislav Stipančić

Ja sam Tomislav Stipančić i nekako sam svestran kada je riječ o robotici i umjetnoj inteligenciji. Najčešće sam u svojem Labosu LAPIS na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu gdje radim sa svojim kolegama i studentima super cool stvari.

Moja istraživačke ambicije? Sve o umjetnoj inteligenciji (UI), kognitivnoj informatici, robotima s osjećajima (da, dobro ste čuli), proučavanju odnosa između ljudi i robota, te uranjanju u svijet proširene stvarnosti (XR). Totalno sam u računalnim mrežama, čudima weba i e-učenju, jer to mi je zabava.

Dobio sam 2016. sjajnu priliku da kao poslijedoktorand provedem 8 mjeseci na Kyoto sveučilištu u Japanu, što sam iskoristio. Radio sam tamo na projektu razvoja afektivnog robota. Također, bio sam gostujući istraživač na mjestima poput KTH Stockholm i URJC Madrid.

Vrhunaca moje karijere? Iako još nisam tamo, za sada bih izdvojio stvaranje afektivnog robota i virtualnog bića imenom PLEA koje je DailyArts časopis smjestio među najzanimljivije instalacije temeljene na UI koje morate posjetiti u 2021. u Velikoj Britaniji. Prilično cool, zar ne?

No, život nije samo roboti i istraživanje. Kad nisam u labosu ili predavaonici, vjerojatno nešto fino kuham (mogu reći da imam neke lude kuharske vještine), trčim (tako čuvam srce), ili programiram za zabavu (da, više geek stvari). Ipak najvažnije je to što sam otac nevjerojatnim kćerima koje me drže up-to-date s Tik Tok i inim stvarima. S njima nikada nije dosadno. Vrlo često sam njihov pomoćnik u raznim zgodama i avanturama.