Knjižničarska
nekonferencija
2022.

Predrag Pale

Fakultet elektrotenike i računarstva

Predrag Pale ime dvije strasti: tehnologiju i čovjeka. Zapravo, strastven je oko svega dobrog i nevjerojatnog što tehnologija može učiniti za čovjeka.

Kao pomoćnik ministra znanosti i tehnologije, u drugoj polovici 90-tih pokrenuo je Sustav znanstvenih informacija – SZI, Nacionalni informacijski sustav knjižnica – NISKA, Hrvatsku znanstvenu bibliografiju – CROSBI i online baze podataka znanstvenih publikacija.

Zapravo, prvu praktičnu primjenu interneta i veliki iskorak koji on može dati pokazao je baš na knjižnicama. Davne 1992., kad još nije ni postojao web, Jadranka Stojanovski i Predrag Pale pokazali su kako je moguće s jednog, udaljenog mjesta pretražiti kataloge mnogih raštrkanih knjižnica koje su koristile različite knjižnične softvere.

Malo je knjižničara tada shvatilo o kakvoj se promjeni radi. I tijekom godina kasnije, u desetak predavanja knjižničarima o utjecaju tehnologije na knjižničarstvo, pokušao je ukazati na promjene koje će doći, htjeli mi to ili ne. I opet, mnogima se činilo da je to previše futurističko, i da te promjene od njih neće zahtijevati veće promjene u njihovom radu.