Knjižničarska
nekonferencija
2024.

Nina Raimann i Martina Čip

Osnove vizualnog identiteta

Službeno, Cipmann je studio za grafički dizajn i copywriting. Neslužbeno, Čipmanke su Nina Raimann i Martina Čip koje kombiniraju vizualno i jezično za raznorazne namjene, a najčešće stvaraju vizualne identitete, imena i slogane. Svi oblici dizajna domena su Nine Raimann, dizajnerice s diplomom iz komunikacijskog grafičkog dizajna s Emily Carr Universityja u Vancouveru. Osmišljavanje tekstova, imena i slogana područje je Martine Čip, profesorice hrvatskog i engleskog jezika i književnosti koja je u Cipmannu copywriter. No, do najboljih vizualno-verbalnih rješenja dolaze u paru, petljajući se jedna drugoj u posao.

Cipmann su osnovale 2011. godine i otada uživaju uveseljavati ljude neočekivanim detaljima.

 

Vizualni identitet puno je više od logotipa, a što on sve obuhvaća saznat ćete na radionici Osnove vizualnog identiteta. Na radionici se prolazi kroz proces stvaranja vizualnog identiteta, pripreme koje je potrebno napraviti kako bi finalni proizvod bio smislen i zadovoljavao ciljeve komunikacije, te konkretne savjete za one koji se u njegovo stvaranje upuste sami. Edukacija će također dati uvid u to na što paziti kod angažiranja dizajnera.

Uz stvarne primjere iz knjižničarskog sektora i radionički zadatak za sudionike, polaznici bez prethodnog znanja neće moći sami dizajnirati vizualni identitet, ali će svakako imati bolji uvid u to što znači dobar vizualni identitet, što od njega očekivati i kako ga održavati. Oni s predznanjem, dobit će korisne savjete u polju tipografije, boja i sličnog. Svi polaznici steći će znanje za stvaranje dobrog briefa koji je temelj stvaranja dobrog vizualnog identiteta, bilo da ga rade sami ili angažiraju dizajnera.