Knjižničarska
nekonferencija
2022.

Mario Kovač

Samostalni umjetnik

Mario Kovač diplomirao je na odsjeku Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prva kazališna iskustva skupljao je u Dramskom učilištu ZKM-a, 1995. osnovao je studentsku kazališnu grupu „Schmrtz Teatar“ s realiziranih više od 120 predstava, performansa, hepeninga, koncerata…, a 2001. osniva kazališnu družinu “Nova Grupa” s kojom gostuje na čitavom nizu festivala eksperimentalnog i studentskog kazališta širom svijeta.

Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta – FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti), dramski pedagog u Dječjem kazalištu Dubrava, a od 2000. radi kao profesionalni kazališni redatelj koji je dosad režirao više od 80 predstava.  

Aktivan je kao glumac i filmski redatelj, ali i kao glazbenik – s raznim bendovima objavio je desetak glazbenih albuma (od cabaret punka do radikalne eksperimentale), a svira klavijature, teremin i razne elektronske naprave. Aktivan je i na kviznim turnirima i natjecanjima, čest osvajač medalja te hrvatski reprezentativac na više europskih i svjetskih kviz prvenstava kao i na Kviznoj Olimpijadi u Ateni 2016. godine. 

Autor je kazališnih kritika, recenzija i teoretskih eseja, jedne zbirke priča i dviju zbirki poezije, znanstvenog rada „Udahnuti svjetla pozornice”, od 2008. godine član je uredništva časopisa „Kazalište”, a od 2011. ravnatelj kazališta Tvornica Lutaka. Tu je i rad na televiziji („Big Brother“, „BAR“, „Supertalent“, scenariji za dramsku seriju „Dobre namjere” i povijesni reality show “Anno Domini 925.”), a jedan od posljednjih tv angažmana je sudjelovanje u showu „Zvijezde pjevaju“.