Knjižničarska
nekonferencija
2022.

Inga Devčić

Gradska knjižnica Požega

Inga Devčić rođena je 5. 7. 1994. godine u Slavonskom Brodu. Kroz svoje djetinjstvo i školovanje pokazivala je veliki interes za fotografiju, bila je kreativno dijete, a voljela je provoditi vrijeme u prirodi i na putovanjima (kao i danas). Pohađala je Gimnaziju „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu, a nakon toga upisuje interdisciplinarni sveučilišni studij Kulturologije, smjer knjižničarstvo. Nakon uspješnog studija i obranjenog diplomskog rada 2018. godine postaje magistra kulturologije, smjera knjižničarstvo. 

Prve korake u svojoj struci, knjižničarstvu, napravila je u srednjoškolskoj knjižnici.  Radom s mladima i korištenjem suvremenih metoda, shvatila je da joj posao suvremene knjižničarke omogućuje razvijanje svih njezinih interesa, kreativnosti i proširivanje postojećih znanja. Od 2020. godine zaposlena je u Gradskoj knjižnici Požega i radi kao informatorica na Znanstvenom i studijskom odjelu. Osim stručnim radom s korisnicima i radom na Odjelu, Inga se bavi i planiranjem i provedbom programa u knjižnici, kao i promidžbom programa i aktivnosti. Kreiranje sadržaja za društvene mreže kreativni je dio posla, a uključuje i stvaranje fotografija i videozapisa. Isto tako, Inga vodi i svoje stalne programe u knjižnici – edukacije za studente o informacijskoj pismenosti i Klub mladih „Fotkam“. Svoje znanje rado dijeli s mladima, a članove Kluba uči o fotografiji, obradi fotografije, kao i o videozapisima i njihovoj obradi. Vrlo dobro se snalazi u digitalnom okruženju, brzo uči i uživa istražujući sve mogućnosti koje nam digitalni alati donose.

Inga smatra da suvremeni knjižničar treba biti pokretač nove energije u knjižnici, stalni motivator, informator i edukator korisnika koji napreduje u skladu s vremenom. Svakodnevno se veseli novim izazovima, znanjima i rastu, kako poslovno, tako i privatno.