Knjižničarska
nekonferencija
2022.

Goran Živković – Žika

Mudro drvo

Goran Živković Žika skupljač je neuspjeha, glazbenik, pedagog i strastveni hodač.

U posljednjih godinu dana intenzivno se bavi neuspjehom. Toliko da je u suradnji s Dijanom Mateša osnovao udrugu „Srčika“ te organizirao seriju tribina „Napali se na neuspjeh“ gdje maltretiraju poznate goste koji pričaju svoja osobna iskustva s neuspjehom. Publika iz tih priča crpi snagu, prepoznaje da je neuspjeh dio života, da ga se ne treba sramiti i da od njega treba učiti.

U glazbenoj skupini Overflow je skladatelj, tekstopisac i izvođač. Bend je objavio sedam albuma, niz singlova te svirajući proputovao cijelu Europu i Sjevernu Ameriku u posljednja tri desetljeća. Overflow je postavio Koprivnicu na europsku kartu urbane kulture i pokrenuo tradiciju vezanu uz punk rock u Koprivnici koja traje i danas.

U godinama pandemije okreće se videu i fotografiji koju spaja sa svojom strašću za ekstremno dugim šetnjama pa u suradnji s Konradom Mulvajem pokreće multimedijski umjetnički pothvat „Walking Koprivnica“ u kojem promišlja promjenu koja se događa u svijetu i način na koji ta promjena utječe na lokalnu zajednicu. Kako to radi? Neobičnom kamerom na dugačkom štapu tumara ulicama privlačeći znatiželjne poglede i upite prolaznika.

Pedagogijom se aktivno bavi posljednjih deset godina u OŠ Martijanec, Varaždinska županija. Stekao je zvanje mentora. Kaže da voli školu jer voli učiti, a od djece se najljepše uči.