Knjižničarska
nekonferencija
2022.

Aleksandra Šutalo

Gradska knjižnica Požega

Aleksandra Šutalo je dipl. novinarka i dipl. bibliotekarka. Od 2013. godine do danas ravnateljica je Gradske knjižnice Požega. Nakon kratkog angažmana na području novinarstva, počinje raditi u knjižničarskoj struci kratko nakon dovršetka studija i to u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici (2003. – 2008.), a potom u knjižnici Gimnazije u Požegi (2008. – 2013.). Radeći u osnovnoj i srednjoj školi kao solo knjižničar, uz stručne se poslove, najviše afirmirala kroz vođenje debatnog kluba i sustavnu edukaciju učenika o kritičkom mišljenju i govorništvu. Osim toga, područje odnosa s javnošću je njezina druga profesionalna strast pa se od početka rada u osnovnoj i srednjoj školi, a danas i u Gradskoj knjižnici Požega, konstantno obrazuje i radi samostalno ili u timu na poslovima promidžbe knjižnične djelatnosti. 

Budući da je Gradska knjižnica Požega nakon 15-godišnjeg procesa dogradnje i adaptacije zgrade konačno dovršena u 2021. godini,  u suradnji s drugim kolegama Aleksandra je sve profesionalne napore od 2019. do 2021. godine uložila u pripremu i provedbu koncepta nove Knjižnice s ciljem da otvorenjem nove zgrade Požega dobije i novu, modernu knjižnicu usklađenu s potrebama korisnika 21. stoljeća. 

Kao potvrda uspješnoj transformaciji, došla je i nagrada Hrvatskog knjižničarskog društva za Knjižnicu godine (2021.) te Kolektivna nagrada Grada Požege (2022.).